ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Νομός της Κρήτης, που κατέχει το Ανατολικο Τμήμα της, με έκταση 1.823 τ.χλμ. και πληθ. 71.279 κατ. Έχει 3 επαρχίες: Ιεράπετρας, Μιραμπέλου και Σητείας. Ορίζεται δυτικά από το ν. Ηρακλείου και βρέχεται βόρεια από το Κρητικό Πέλαγος, ανατολικά από το Καρπάθιο Πέλαγος και νότια από το Λιβυκό Πέλαγος.

Φυσική Γεωγραφία. Οι ακτές της περιλαμβάνουν τον κόλπο των Μαλλίων (Μιραμπέλου, Σητείας), όρμους (Αγίου Νικολάου, Μόγλου, Γκράντες, Μακρύγιαλος, Μύρτου), ακρωτήρια (Άγιος Ιωάννης, Μόγλου, Φανερωμένης, Βαμπακιάς, Μαυρομούρι, Πλάκα, Ζάρκου κ.ά.) και μικρή χερσόνησο της Ελούντας (και Σπιναλόγκα, από το ομώνυμο νησάκι). Στα Δ υψώνεται ο ορεινός όγκος της Δίκτης, με ψηλότερη κορυφή τον Εντίχτη (υψόμετρο 2.148 μ.), όπου, κατά τη μυθολογία, βρισκόταν το Δικταίο Άντρο, τόπος γέννησης του Δία: Τα όρη της Σητείας (υψηλότερη κορυφή Αφέντης 1.476 μ.), αποτελούν φυσική συνέχεια της Δίκτης και καταλήγουν στο ακρωτήριο Σίδερο. Ο ν. Λ. έχει τους μικρότερους ποταμούς, κυρίως χείμαρρους. Το κλίμα του ν. είναι μεσογειακό.

Οικονομία. Ο ν. Λασιθίου έχει βιομηχανικά, βιοτεχνικά, εμπορικά κέντρα, καταστήματα κ.λπ. Καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με σιτηρά, όσπρια, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά, εσπεριδοειδή κ.λπ. Επίσης υπάρχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και υλοτομία. Αξιοθέατα αποτελούν οι αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές, Μύρτου, Ιεράπετρας, Νεάπολης, Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και τα μοναστήρια της περιοχής. Το θαλάσσιο συγκοινωνιακό δίκτυο έχει μεγάλη ανάπτυξη αλλά, παράλληλα, υπάρχει αξιόλογο οδικό δίκτυο. Η τουριστική κίνηση είναι μεγάλη.